Stekeheller og stekepanner
Hvor godt er det ikke med stekte burgere eller en virkelig god viltgryte på turen? Gode stekepanner eller en gassdrevet stekehelle kan gi deg akkurat det, i campen. I denne kategorien finner du grillene du trenger for å lage virkelig god mat i naturen, ved hjelp av åpen ild eller gass. Du finner stekeheller gass, og stekeheller ute er perfekt for matlaging i det fri, enten på camping eller etter jakten. Hos oss på Widforss finner du stekeheller fra Muurikka, Trangia og Hällmark, samt Stabilotherm for at du skal kunne lage den beste maten mulig, ute i naturen.
En stekehelle er en større panne av varmvalset stål eller støpejern, som er litt kupert. En stekehelle er med andre ord en mellomting mellom stekepanne og wokpanne. Materialet som er best når det gjelder stekeheller, avhenger litt. Det vanligste materialet er varmvalset stål, som har en tykkelse på 3–5 mm, for eksempel fra varemerker som Muurikka og Hällmark. Varmvalset stål er relativt lett, det fordeler varmen godt og maten du lager, brenner ikke. Stekeplater i varmtvalset stål anbefales generelt for deg som ønsker å bruke den på forskjellige steder på terrassen eller i hagen din. Stekeheller som er laget av støpejern kan oppfattes som solide, og de holder på varmen i svært lang tid. Men støpejern er tungt, og det er lurt å huske på nå når du leter etter stekeheller. Gassplater er den optimale varmekilden. Gassbrennere er ganske enkelt den optimale varmekilden for de fleste matlagingssituasjoner.
Stekeheller utendørs
Å bruke stekehelle ute, er noe vi i Widforss foretrekker. Vi har tross alt vært i naturen siden 1729, og matlaging utendørs er en sjelden opplevelse. Mat smaker sannsynligvis også mye bedre, og kanskje enda mer, når du både lager den og spiser ute i frisk luft. Muurikka har fått oppmerksomhet i flere stekehelle-tester, og er best i stekeheller test 2021. Hos oss på Widforss finner du mange stekeheller fra Muurikka. Muurikka ble grunnlagt i 1970, og det er så velkjent at begrepet muurikka noen ganger brukes som et synonym for stekehelle. Mange merkeheller, i tillegg til Muurika, er av meget høy kvalitet. Selv om Muurikka en av de beste, bør du dog se etter utstyr som passer dine behov og formål. Leter du etter stekehelle med gass? Gassplater er vanlige og har blitt veldig populære, og er ultimate når du vil lage mat utendørs. Dette gjelder både stekeheller og stekepanner som er laget av støpejern. Hos oss finner du jegerens stekepanne med utfellbart håndtak for å ha over åpen ild, samt Trangia stekepanne av teflon. Alle stekeheller er til utendørsmatlaging, og de brukes over åpen ild eller med gassbrenner. Ulike størrelser passer til forskjellige mennesker. Hvis du har utstyr som er mellom 45-50 cm, kan du lage mat for to til fire personer, og med 55-60 cm kan du lage mat for seks til åtte personer. Hvis stekehellen er 70 cm eller mer, kan du enkelt lage mat til en større fest, og mer avansert utendørsmatlaging. Flott, eller hva?
Når du bruker stekehelle utendørs, er det noen pleietips du kan ta med deg. Vask stekehellen med varmt vann før førstegangsbruk, men ikke bruk vaskemiddel. Varm deretter stekehellen til den er helt tørr. Når den har tørket, bør den smøres med for eksempel olje mens pannen fortsatt er varm. Fordel fettet, og husk at fettlaget ikke skal være for tykt. Gjenta dette til stekepannen mørkner, i hvert fall på midten. Rengjør med varmt vann.